PROGRAM POKLONIČKOG PUTOVANjA

PO SVETINjAMA RUMUNIJE, UKRAJINE I RUSIJE

OD 5. DO 24. JULA 2018. GODINE

Stogodišnji jubilej stradanja Carske porodice Romanov

Srpski i Ruski narod povezuju i Nebo i Zemlja. U našim venama teče ista krv, u istoj smo veri kršteni, istim smo Bogom usinovljeni. A povezuje nas još i sveti mučenik car Nikolaj, koji je svojom krvlju platio i našu slobodu. Zbog nas je ušao u Prvi svetski rat, potom je u januaru 1916. godine zapretio Francuzima i Englezima da će istupiti iz rata, ako ne pošalju brodove da na ostrvo Krf prevezu Srbe koji su preživeli albansku Golgotu.  Ljudi su ga ubili, ali ga je Gospod proslavio i postavio za našeg molitvenika i Nebeskog zastupnika. Njegova golgota je u tajanstvenoj vezi sa Hristovom Golgotom, jer je on kao pomazanik Božiji prineo sebe na žrtvu za Ruski, ali i za Srpski narod. Zbog toga treba da mu budemo zahvalni i da ga sa blagodarnošću molitveno proslavljamo. Ovim hodočašćem, na kome ćemo se pokloniti bescenim svetinjama Ruske Crkve, mi ćemo biti učesnici i obeležavanja stogodišnjice od mučeničkog stradanja Carske porodice Romanov, gde ćemo zajedno sa bratskim Ruskim narodom molitveno proslaviti svetog Nikolaja Novog i zaprositi preko njega pomoći Sviše i za naš raspeti Srpski narod. Ko ovo bude doživeo i svojim unucima će govotiti o tome. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite na ovom svetom putu.

1. dan 05.07.

Polazak iz Novog Sada sa železničke stanice u 4h ujutru, preko Beograda ka Rumuniji. Poseta srpskom manastiru sv. Georgija, gde se čuva veriga i deo lobanje sv. velikomučenika Georgija. Moleban za put. Nastavak puta sa usputnim pauzama radi odmora.

2. dan 06.07.

Dolazak u Ukrajinu u manastir Bančeni. Smeštaj u manastirski konak. Ekskurzija po manastiru. Bančeni ima jednu od najlepših crkava na prostorima bivšeg SSSR-a. Odmor u manastiru. U večernjim satima nastavak puta ka Kijevu. Noćna vožnja sa pauzama radi odmora.

3. dan 07.07.

Rani dolazak u Kijev. Liturgija u Lavri. Obilazak donjih i gornjih peštera u Lavri, u kojima se nalazi 140 netruležnih moštiju. Obilazak Lavre. Poseta Vavedenjskom manastiru. Poklonjenje čudotvornoj ikoni Majke Božije Priziv na smirenje i moštima prepodobne Dimitre i Olimpijade. Poseta Zverineckom manastiru. Obilazak Zverineckih peštera u kojima se nalaze mirotočive mošti Zverineckih svetitelja. Poklonjenje čudotvornoj ikoni Majke Božije Brzopomoćnice. Smeštaj u Golosejevskoj pustinje, poklonjenje prepodobnom Alekseju i Alipiji. Noćenje u manastiru.

4. dan 08.07.

5.30. Rani nastavak puta za Svetogorsku Lavru. Poseta Izjumskog Vaznesenjskoj crkvi, poklonjenje čudotvornoj ikoni Majke Božije Peščanske u drugim mirotočivim ikonama. Pogružavanje u izvoru.

Dolazak u Svetogorsku Lavru. Smeštaj. Bogosluženje. Noćenje u manastiru.

5. dan 09.07.

Liturgija. Celodnevna ekskurzija po Lavri. Obilazak peštera u Lavri. Poklonjenje prepodobnim ocima Svetogorskim, među njima i prepodobnog Jovana Zatvornika. Prijem i blagoslov kod episkopa Arsenija, velikog poštovaoca našeg Patrijarha Pavla. Odmor. Slobodno vreme za kupovinu u dobro opremljenim i povoljnim prodavnicama. Akatist Majci Božjoj Svetogorskoj, celivanje čudotvorne ikone. Poseta skitu na mestu rodne kuće Sv. Jovana Šangajskog i San-franciskog. Polazak za Kursku Pustinju. Noćna vožnja sa pauzama radi odmora.

6. dan 10.07.

Rani dolazak u Kurski manastir. Liturgija. Poklonjenje čudotvornoj ikoni Majke Božije Kurske. Kurska ikona Presvete Bogorodice, zvana „Znamenje“, javila se 1295. godine, kada je Batu-kan razorio grad. Čitavo opustošeno mesto obraslo je gustom šumom. Neki lovac iz suednog grada Rilska ugleda kraj korena jednog drveta ikonu okrenutu licem ka zemlji. Čovek podiže ikonu, i ispostavi se da je to ikona Presvete Bogorice zvana „Znamenje“. Čim je lovac podiže sa zemlje, na mestu gde je ležala pojavi se izvor. Narod ovoga kraja podigao je na tom mestu kapelu i ikonu postavio u nju, i ona poče da čini čuda. Pred ovom ikonom otpočinuo je sv. Jovan Šangajski i San-franciski. Pogružavanje u izvoru gde se javila ikona. Odmor.

Polazak za Voronjež. Poklonjenje moštima sv. Mitrofana i Petra Voronješkog. Sv. Mitrofan je veliki bogougodnik zemlje ruske. Kao episkop, Mitrofan je razvio veliku evanđelsku delatnost u svojoj eparhiji, bio vrlo pristupačan, i njegov episkopski dom bio je utočište nevoljnima i tužnima, gostoprimnica putnicima, lečilište bolesnima. Polazak za Zadonsk. Noćenje u Zadonskom manastiru.

7. dan 11.07.

7.00-10.00 Liturgija u Zadonskom manastiru. Poklonjenje moštima sv. Tihona Zadonskog. Veliki Bogougodnik zemlje Ruske, sv. Tihon je veliki u blagodatnim podvizima, veliki u Božanskoj mudrosti, veliki u Hristočežnjivoj svetosti, veliki kao molitvenik i pastir, sveti Tihon je uvrstio sebe među svete Oce Crkve, te večnobudne oči Crkve, koje vidovito vode putem spasenja sve duše, gladne i žedne Gospoda i Njegove pravde.

10.00-11.00 Slobodno vreme. Pogružavanje na izvoru sv.Tihona Zadonskog .
12.00 Polazak za Moskvu. Dolazak u Moskvu. Poklonjenje moštima sv. Matrone Moskovske. Smeštaj. Noćenje.

8. dan 12.07.

Liturgija u Sretenjskom manastiru. Obilazak manastira. Poklonjenje moštima sv. Ilariona Trojickog. 12.00 Odlazak iz smeštaja. Obilazak crkve hrama Hrista Spasa. Poklonjenje moštima sv. Filareta Moskovskog. Obilazak Crvenog Trga. Oko 21.00 polazak za Divjejevo. Noćna vožnja sa pauzama radi odmora.

9. dan 13.07.

Liturgija u Divjejevu. Poklonjenje ikoni Majke Božije Umiljenje, poklonjenje moštima sv. Serafima Sarovskog i sv. žena Divjejevskih. Obilazak manastira. Kanavka. Pogružavanje na izvoru sv. Serafima. Noćenje.

10. dan 14.07.

Liturgija u Divjejevu. Nastavak puta za Kazanj. Dolazak u Kazanj. Noćenje. Kazanj je jedan od najvećih ruskih gradova. Veliki je istorijski, privredni i kulturni centar. Poprimio je tatarski uticaj. Kazanjski kremlj je pod UNESCO-vom zaštitom..

11. dan 15.07.

Liturgija u Kazanju. Obilazak svetinja. Poklonjenje ikoni Majke Bože Kazanjske i moštima prepodobnih Jone i Nektarija Kazanjskih. Oko 20.00 polazak za Ekaterinburg. Noćna vožnja sa pauzama radi odmora.

12. dan 16.07.

Dolazak u Ekaterinburg. Smeštaj. Odmor. Noćna Liturgija. Litija.

Ekaterinburg je osnovan ukazom cara Petra Prvog 1723. godine. Naziv je grad dobio po carici Ekaterini. Kasnije kroz njega prolazi pruga za Sibir. Peterburg je bio ,,prozor u Evropu”, a Ekaterinburg ,,prozor u Aziju”. Važno je privredno središte tog dela Rusije. U Ekaterinburgu je ubijena poslednja ruska Carska porodica Romanov, 17. jula 1918. godine (pre 100 godina). Na mestu Ipatijevog doma, gde je streljana Carska porodica, podignut je ,,Hram na krvi”. Posle noćne Liturgije ispred ovog hrama polazi se u litiju (po mogućstvu) dugu 23km, koja vodi putem od mesta ubistva do mesta posmrtnog mučeništva Carske porodice. Litija se završava u manastiru Ganjina Jama, gde su uništena tela Carske porodice.

13. dan 17.07.

Liturgija. Odmor. Polazak za Alapajevsk. Noćna Liturgija. Alapajevsk je osnovan 1781. godine. Poznat je po okolnim rudnicima i brojnim fabrikama, kao i najvećem sirotištu na celom Uralu. Petar Iljič Čajkovski je proveo deo svog detinjstva u Alapajevsku. Veliki knez Ivan Konstantinovič, knez Vladimir Palej i velika vojvotkinja Jelisaveta Fjodorovna su među onima koje su boljševici nasilno ubili u rudniku blizu Alapajevska u julu 1918. Prepodobnomučenica Jelisaveta Fjodorovna je kneginja iz ruske carske dinastije Romanov. U Pravoslavnoj Crkvi čuva se uspomena na nju i njeno mučeničko stradanje, zajedno sa članovima ruske carske dinastije Romanov, njenom prijateljicom monahinjom Varvarom i drugima, među kojima je i knez Jovan Konstantinovič, oženjen Jelenom — sestrom kralja Aleksandra Karađorđevića. Oni su, dan nakon pogubljenja porodice Romanovih, pretučeni i živi bačeni u okno obližnjeg napuštenog rudnika. Pošto nisu pali na dno okna, već se zadržali na nekom od ispusta, iz okna su se još nekoliko dana čule njihove molitve i duhovne pesme nakon čega su preminuli od gladi i zadobijenih povreda.

14. dan 18.07.

04.00 Rani polazak za Kazanj. Dolazak u Kazanj. Noćenje.

15. dan 19.07.

Liturgija u Kazanj. Obilazak grada. Oko 20.00 Polazak za Optinu pustinju. Noćna vožnja sa pauzama radi odmora.

16. dan 20.07.

Dolazak u Optinu pustinju. Obilazak manastira. Poklonjenje moštima Optinskih staraca i novomučenika. Smeštaj. Noćenje.

17. dan 21.07.

5.00 Rani polazak za Kijev. Oko. 20.00 dolazak u Kijev. Smeštaj. Noćenje.

18. dan 22.07.

Liturgija u pešterama Lavre. Polazak za Počajev. Smeštaj. Noćenje u manastiru.

19. dan 23.07.

Akatist Majci Božijoj, celivanje čudotvorne ikone Počajevske. Liturgija. Poklonjenje Stopi Majke Božije, poklonjenje moštima prepodobnih Jova i Amfilohija. Po mogućstvu ulazak u pešteru prepodobnog Jova. U Lavri se nalazi dobro opremljena trpezarija gde se može vrlo povoljno jesti, kao i dobro opremljene prodavnice. Polazak za Srbiju.

20. dan 24.07.

Dolazak u Beograd i Novi Sad na železničku stanicu u ranim jutarnjim časovima. Kraj programa

CENA ARANŽMANA 560 €

Lokalni vodič putovanja: monahinja Jelisaveta iz Kijeva

Putovanje prati sveštenstvo i monaštvo.

Kontakt za tumačenje programa (od 9 do 19 časova): 064 46 90 634

PUTOVANjE JE POKLONIČKOG KARAKTERA, PO BLAGOSLOVU DUHOVNIKA, POKLONICI MOGU DA SE PRIČESTE U NEKOJ OD SVETINjA GDE ĆEMO BITI NA SVETOJ LITURGIJI, GDE SE, PO RUSKOM TIPIKU, MORAJU I ISPOVEDITI.

Cenovnik je rađen na bazi minimum 35 putnika. Broj putnika je ograničen.

 

Program broj 4 od 07.11.2017. Organizator putovanja Stalis Tours d.o.o., Pavla Papa 27, Novi Sad. Licenca OTP 02/2013 izdao APR registar turizma 29.01.2013

Agencija zadržava pravo otkaza putovanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, najkasnije 5 dana pre putovanja.

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANjA TA STALIS TOURS

STALIS TOURS 021/421-257 – 063/506-823

Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu UniCredit banke na dan uplate

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Prevoz turističkim autobusom , A/C, audio/video
 • 12 noćenja u manastirskim konacima sa uračunatim taksama (sobe su višekrevetne (1/3, 1/4 i 1/6) sa zasebnim kupatilom)
 • međunarodno putno osiguranje
 • usluge vodiča
 • troškove i organizaciju puta

 CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • individualne troškove
 • obroke koje se mogu povoljno obezbediti u manastirskim kompleksima

OPIS SMEŠTAJA:

Ukrajina:

Bančine (1 noćenje)

Kijevo – Golosejevska Pustinja (2 noćenje)

Svetogorska Lavra (1 noćenje)

Počajevo (1 noćenje)

Rusija:

Kursk (1 noćenje)

Kazanj (2 noćenja)

Optina Putinja (1 noćenje)

Jekaterinburg (1 noćenje)

Dvijevo (1 noćenje)

Moskva – Sretenjski Manastir (1 noćenje)

NAČIN PLAĆANjA:

 • Avans u iznosu od 30% (u dinarskoj protivvrednosti) prilikom rezervacije, a ostatak 10 dana pred put, gotovinski ili preko računa
 • Plaćanje na rate: 30% (u dinarskoj protivvrednosti) prilikom rezervacije: čekovima ili administrativnom zabranom: Poslednja rata do 15.09.2018.

 

NAPOMENA:

Putnici se prilikom rezervacije opredeljuju za način plaćanja. Jednom započet način plaćanja se ne može menjati. Postoji mogućnost ishrane po manastirskim restoranima (okvirna cena obroka je 2-4 € po osobi po obroku).

POSEBNE NAPOMENE:

Molimo sve putnike da se prijstojno obuku i pripremljeno krenu na put. Žene obavezno moraju imati marame i suknje.

PRILIKOM PRIJAVE ZA PUTOVANjE DOSTAVITI KOPIJU PASOŠA I KONTAKT TELEFON.

Uplatu rezervacije od 30% u dinarskoj protivvrednosti, nakon potpisivanja Ugovora o putovanju, možete izvršiti na račun 170-30016129000-53, Primalac: Stalis Tours doo, Novi Sad, Pavla Papa 27, Svrha uplate: Pokloničko putovanje, ili lično u agenciji Pavla Papa 27, Novi Sad.

 • Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave.
 • Manastirski konaci nisu kategorizovani i kvalitet se razlikuje od manastira do manastira ali je svakako smeštaj nadsve pristojan
 • Zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 3,5 do 4 sata vožnje na usputnim stajalištima, a u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu.
 • Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u autobusu i u sobama nije preporučljivo, jer ni prevoznik niti hotel ne odgovaraju za iste! U slučaju obijanja autobusa, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.
 • Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Prema tome potrebno je jasno sagledavanje situacije da su u vozilu, muzika i filmovi koji se puštaju, neutralni po svom sadržaju, temperatura u vozilu ne može se individualno za svako sedište podešavati, i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma.
 • Prostor za prtljag u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 kofer i 1 komad ručnog prtljaga.
 • Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi regulisanja povraćaja sredstava po osnovu “tax free”, pa Vas molimo da to imate u vidu.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)
 • Organizator putovanja i izleta na putovanju zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih programom, kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti. Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta ili tržnih centara, prodavnica, restorana… ne rade.
 • Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu)
 • Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta.
 • Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi.
 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Međunarodno putno zdravstveno osiguranje je obavezno za pojedine destinacije. Savetujemo Vas da isto posedujete za sva vaša putovanja, jer u suprotnom sami snosite odgovornost za eventualne posledice prilikom kontrole države u koju putujete, kao i kontrole u državama kroz koje prolazite.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji njnjnj.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju i kroz koje prolaze. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU.
 • Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije
 • Dan pred polazak organizator putovanja šalje SMS poruku sa svim detaljima polaska. Ukoliko ne dobijete poruku OBAVEZNO kontaktirajte agenciju radi dobijanja tačnih podataka oko polaska na putovanje.

Online Upit