POKLONIČKO PUTOVANJE
SA BLAGOSLOVOM ARHIMANDRITA DOSITEJA, IZ MANASTIRA GRGETEG

SVETINJE RUSIJE I UKRAJINE

Bančeni, Kijev, Optina Pustinja, Divejevo, Moskva, Sankt Peterburg,
Valaam, Pskov, Počajev

10. maj – 25. maj 2019.
AUTOBUSOM – 16 DANA – 9 NOĆENJA

1. dan – 10.05.2019. petak: Polazak iz Novog Sada kod Lokomotive u 11.30h, polazak iz Beograda u 12.30h kod Štark Arene. Vožnja ka Ukrajini preko Rumunije. Na nekoj od pauza moleban za put. Nastavak puta sa usputnim pauzama radi odmora. Noćna vožnja.

2. dan – 11.05.2019. subota: Dolazak u Ukrajinu u manastir Bančeni u popodnevnim časovima. Smeštaj u manastirski konak. Ekskurzija po manastiru. Večernja služba. Crkva manastira Bančeni je jedna od najlepših crkava na prostorima bivšeg SSSR-a. Manastir je poznat po prihvatilištu za napuštenu i bolesnu decu, o čemu je snimljen film ,,Tvrđava”. Noćenje u manastiru.

3. dan. – 12.05.2019. nedelja: Liturgija u Bančeni na praznik Sv. Vasilija Ostroškog, doručak i polazak za Kijev. Obilazak Kitajevske pustinje, u kojoj se nalaze mošti prepodobne Dositeje, podvižnice od koje je sv. Serafim dobio blagoslov da ode u Sarovski manastir, kao i prepodobnog Teofila jurodivog (njegovo žitije je bila inspiracija za snimanje filma ,,Ostrvo”). Obilazak Golosejevske pustinje, u kojoj se nalaze mošti prepodobnog starca Alekseja i prepodobne Alipije jurodive. Smeštaj i noćenje u konaku Golosejvskog manastira.

4. dan – 13.05.2019. ponedeljak: Liturgija u Golosejevskoj pustinji. Nastavak puta za Optinu u Rusku Federaciju. Noćna vožnja i granični prelaz.

5. dan – 14.05.2019. utorak: Liturgija u Optini pustinji. Ovaj manastir je bio i ostao stecište mnogih bogotražitelja i umetnika, među kojima je svakako najpoznatiji ruski književnik Dostojevski. Obilazak manastira i poklonjenje moštima svih prepodobnih staraca i novomučenika Optinskih. Pogružavanje u izvoru po želji. Polazak za Moskvu. Smeštaj u hotel i noćenje u Moskvi.

6. dan – 15.05.2019. sreda: Poseta Pokrovskom manastiru, gde se nalaze mošti sv. blažene Matrone Moskovske. Obilazak velelepnog hrama Hrista Spasa sa moštima sv. Filareta, znamenitog mitropolita moskovskog. Na Crvenom trgu je planirano slobodno vreme, a obilazak crkve sv. Vasilija blaženog, gde su njegove mošti, fakultativan je. Ovaj hram je simbol ruske prestonice. U večernjim časovima polazak za Divejevo. Noćna vožnja.

7. dan – 16.05.2019. četvrtak: Jutarnji dolazak u Divejevo. Liturgija. Poklonjenje ikoni Majke Božije Umiljenje, moštima sv. Serafima Sarovskog i svetih žena Divejevskih, među kojima su prepodobne Aleksandra, Marta, Jelena i blažene Pelagija, Marija i Paraskeva i ispovednica Matrona. Obilazak ovog predivnog manastira. Pogružavanje na izvoru Sv. Serafima (ovaj sveti izvor leči mnoge bolesti i izgoni demone). Molitveni hod kanavkom. Povest Divejevskog manastira je na čudesan način u potpunosti neodvojiva od blagodati Carice Nebeske, zaštitnice Divejeva, i blagoslova ruskog baćuške Serafima Sarovskog, jednog od najomiljenijih svetaca u pravoslavlju. Noćenje u manastiru.

8. dan – 17.05.2019. petak: Rani polazak za Sankt Peterburg. Usputna poseta manastiru sv. Petra i Fevronije u Muromu, koji su zaštitnici bračne ljubavi, poklonjenje njihovim moštima i nastavak puta prema Sergijevom Posadu. Dolazak u Trojice-Sergijevu Lavru. Poklonjenje moštima prepodobnog Sergija Radonješkog, koji se poštuje kao iguman cele Rusije, jer je upravo iz ove Lavre formirano monaštvo Rusije. Sv. Sergiju se mole učenici radi boljeg učenja. Obilazak kelije prepodobnog gde mu se javila Majka Božija sa Apostolima Petrom i Pavlom, u kojoj se nalazi 800 moštiju (ruka sv. prvomučenika Stefana, Vitlejemskog deteta). Takođe, poklonjenje moštima sv. Nikona Radonješkog, Inokentija Aljaskog, Maksima Grka i drugih. Ekskurzija po manastiru. Nastavak puta ka Sankt Peterburgu. Noćna vožnja.

9. dan – 18.05.2019. subota: Dolazak u Petrograd, ili grad sv. Apostola Petra, sagrađen od strane ruskog imperatora Petra Velikog. Smeštaj u hotelu. Obilazak Kazanskog sabora, gde se nalazi jedna od čudotvornih ikona Majke Božije Kazanske, koja je u Drugom svetskom ratu odbranila metropolu, mošti sv. Apostola Andreja i druge svetinje. Obilazak drugih znamenitosti drevne ruske prestonice je fakultativan. To je, pre svega, poznati muzej Ermitaž, kao i plovljenje Nevom. Moguće je i individualno večernje šetanje gradom, tim pre što je to vreme ,,belih noći”. Noćenje u hotelu u centru grada.

10. dan – 19.05.2019. nedelja: Liturgija u velelepnom Hramu Spasu na krvi. Nastavak obilaska Sankt Peterrburga. Aleksandro-Nevska Lavra sa moštima sv. Kneza Aleksandra Nevskog i grobovima znamenitih ljudi, manastir sv. Jovana Kronštatskog sa njegovim moštima, Smolensko groblje sa moštima sv. Ksenije Petrogradske i monumentalni istorijski Isaakijevski sabor jesu svetinje planirane za ovaj dan. Jovan Kronštatski je svojim životom i delom ostvario ideal molitvenog i požrtvovanog sveštenika i svojim zastupništvom pomaže mnogim potrebitim, dok je Ksenija Petrogradska, iskusivši svirepost života, postala dobra pomoćnica onima koji se nalaze u raznim životnim problemima. Noćenje u hotelu.

11. dan – 20.05.2019. ponedeljak: Polazak ka severnijim delovima Rusije, ostrvu Valaamu. Plovidba do ostrva na jezeru Ladoga, koje je po površini najveće u Evropi. Ekskurzija po Valaamskom manastiru. U samom manastiru poklonjenje moštima osnivača manastira, prepodobnom Sergiju i Germanu i prepodobnom Antipi Novom Valaamskom, kao i ikoni Majke Božije ,,Valaamske”. Poseta skitu sv. Nikolaja Mirlikijskog. Manastirsko bratstvo neguje svojevrsno vizantijsko pojanje. Moguć je prijem i blagoslov igumana valaamskog arhimandrita Metodija, poreklom Makedonca (ukoliko bude prisutan u manastiru). Povratak u Priozersk i polazak za Aleksandro-Svirski manastir. Noćenje u hotelu.

12. dan – 21.05.2019. utorak: Liturgija. Poklonjenje moštima prepodobnog Aleksandra Svirskog, koje se odlukuju izuzetnom očuvanošću. Mesto gde se Sveta Trojica u vidu tri Anđela javila prepodobnom. Polazak za grad Pskov. Usputna poseta dvama manastirima. Gačinski manastir čuva mošti prepodobnomučenice Marije Gačinske, koja naročito pomaže psihičkim bolesnicima (mošti ove zverski ubijene nepokretne monahinje su počivale na Smolenskom groblju, nedaleko od sv. Ksenije, gde i danas postoji grobno mesto), a Viricki manastir čuva mošti prepodobnog Serafima Virickog, jednog od velikih ruskih staraca prošlog veka. Dolazak u Pskov. Smeštaj i noćenje u hotelu.

13. dan – 22.05. 2019. sreda: Liturgija u velelepnom sabornom hramu Svete Trojice u Pskovu. Poklonjenje moštima sv. kneževa Gavrila i Timoteja, sv. Nikolaja jurodivog i prepodobnomučenika Josifa. Poklonjenje čudotvornim ikonama Majke Božije ,,Pskovska” i ,,Čirska”. Obilazak Pskovskog Kremlja. Polazak za Kijev. Noćna vožnja. Granični prelaz.

14. dan – 23.05.2019. četvrtak: Ponovni dolazak u Kijev, majku gradova ruskih, i poseta duhovnom centru ruskog pravoslavlja: Kijevo-Pečerskoj Lavri, čiji su osnivači prepodobni Antonije i Teodosije. Liturgija u Lavri. Obilazak bližnjih i daljnjih peštera u Lavri, u kojima se nalazi oko 140 netruležnih moštiju prepodobnih otaca. Osećaj koji poklonici imaju na ovom mestu je neobjašnjiv. Reklo bi se: ,,ne od ovoga sveta“. Obilazak Lavre. Poseta Vavedenjskom manastiru i poklonjenje čudotvornoj ikoni Majke Božije ,,Pogledaj na smirenje”, čiji se lik ocrtao na zaštitnom staklu ikone, zatim moštima prepodobnih starica Dimitre i Olimpijade. Polazak za Počajev. Smeštaj i noćenje u manastiru.

15. dan – 24.05.2019. petak: Počajevska lavra je mesto mnogih čudesnih isceljenja, jer je tu blagodat Božija i zastupništvo Presvete Bogorodice i prepodobnih otaca veoma prisutna. Prisustvovanje akatistu Majci Božijoj, celivanje njene čudotvorne ikone ,,Počajevske”. Liturgija na praznik sv. Kirila i Metodija. Poklonjenje otisku stope Majke Božije, odakle je potekla sveta voda, i moštima prepodobnih igumana Jova i Amfilohija. Moguć je ulazak u pešteru sv. Jova, gde se on podvizavao. U Lavri se nalazi dobro opremljena trpezarija, gde se može povoljno jesti, kao i dobro opremljene prodavnice. Polazak za Srbiju preko Mađarske. Noćna vožnja.

16. dan – 25.05.2019. subota: Dolazak u Novi Sad i Beograd u jutarnjim časovima. Kraj programa. 

CENA ARANŽMANA 490 €

Kontakt za tumačenje programa putovanja 064/4690-634
Putovanje prati sveštenstvo,monaštvo i monahinja Jelisaveta iz Kijeva.
PUTOVANJE JE POKLONIČKOG KARAKTERA
(za vreme pokloničkog i molitvenog putovanja u autobusu će se čitati razne molitve i dušekorisne knjige i puštati filmovi duhovnog sadržaja)

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Prevoz turističkim autobusom, A/C, audio/video,
 • 9 noćenja u manastirskim konacima i hotelima sa uračunatim taksama,
 • međunarodno putno osiguranje (Milenijum osiguranje, osigurana suma 30.000 eur),
 • usluge vodiča,
 • troškove i organizaciju puta,
 • Troškove trajekta za Valaam (53 eur).

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • individualne troškove,
 • hranu.

OPIS SMEŠTAJA:
Ukrajina:
Bančeni – konak manastira Bančeni (1 noćenje) –1/4 i 1/6 sobe na bazi noćenja.
Kijevo – konak manastira Golosejevska pustinja (1 noćenje) – 1/4 i 1/6 sobe na bazi noćenja.
Počajev – konak manastira Počajev (1 noćenje) – 1/4 i 1/6 sobe na bazi noćenja .

Rusija:
Moskva – Hotel Izmailovo Gamma 3* (1 noćenje) – 1/2 sobe, TWC, TV… www.izmailovo.ru/en
Dvijevo – konak manastira Divejevo (1 noćenje) – 1/4 i 1/6 sobe na bazi noćenja
Sankt Peterburg – Hotel u centru grada (2 noćenja) – 1/2 sobe, TWC, TV. Hotel će biti naknadno definisan.
Aleksandar Svirski – Hotel Stara Sloboda (1 noćenje) – 1/2 i 1/4 sobe, TWC, TV
www.stsloboda.ru/en/about/
Pskov – Hotel (1 noćenje) – 1/2 i 1/4 sobe, TWC, TV – hotel će biti naknadno definisan

Napomena:
Manastirski konaci nisu kategorizovani smeštaj i kvalitet se razlikuje od manastira do manastira ali je svakako smeštaj nadsve pristojan. Sobe su 1/3, 1/4 i 1/6 strukture. U većini slučajeva sobe imaju sopstveno kupatilo ili na dve sobe jedno kupatilo.
U većini manastira postoji manastirska trpezarija gde se može povoljno obedovati (cena u proseku 2-4 €)

U skoro svim mestima u kojima je predviđeno noćenje postoji mogućnost rezervacije luksuznijeg smeštaja u 1/1 i 1/2 soba uz doplatu. Rezervacija se radi isključivo na upit.

NAČIN PLAĆANJA:

 • Avans u iznosu od 30% (u dinarskoj protivvrednosti) prilikom rezervacije, a ostatak 10 dana pred put, gotovinski ili preko računa;
 • Plaćanje na rate: avans u iznosu od 50% (u dinarskoj protivvrednosti) prilikom rezervacije, a ostatak čekovima ili administrativnom zabranom. Poslednja rata do 15.07.2019;
 • Avans u iznosu od 50% ostatak kreditnim karticama banke Intese na 3 rate.

Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu UniCredit banke na dan uplate.
Putnici se prilikom rezervacije opredeljuju za način plaćanja. Jednom započet način plaćanja se ne može menjati.

Cenovnik je rađen na bazi minimum 45 putnika. Cenovnik broj 1 od 08.10.2018.

Organizator putovanja Stalis Tours d.o.o. Novi Sad, Pavla Papa 27.
Licenca OTP 02/2013 izdao APR registar turizma 29.01.2013
Agencija zadržava pravo otkaza putovanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, najkasnije 5 dana pre putovanja.

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TA STALIS TOURS.

POSEBNE NAPOMENE:

Molimo sve putnike da se prijstojno obuku i pripremljeno krenu na put. Žene obavezno moraju imati marame i suknje.PRILIKOM PRIJAVE ZA PUTOVANJE DOSTAVITI KOPIJU PASOŠA I KONTAKT TELEFON.
Uplatu rezervacije nakon potpisivanja Ugovora o putovanju, možete izvršiti na račun 160-481551-44, Primalac: Stalis Tours doo, Novi Sad, Pavla Papa 27, Svrha uplate: Pokloničko putovanje, ili lično u agenciji Pavla Papa 27, Novi Sad.

 • Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave.
 • Zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 3,5 do 4 sata vožnje na usputnim stajalištima, a u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu.
 • Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u autobusu i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni prevoznik niti hotel ne odgovaraju za iste! U slučaju obijanja autobusa, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.
 • Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Prema tome potrebno je jasno sagledavanje situacije da su u vozilu, muzika i filmovi koji se puštaju, neutralni po svom sadržaju, temperatura u vozilu ne može se individualno za svako sedište podešavati, i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma.
 • Prostor za prtljag u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 kofer i 1 komad ručnog prtljaga.
 • Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi regulisanja povraćaja sredstava po osnovu “tax free”, pa Vas molimo da to imate u vidu.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…).
 • Organizator putovanja i izleta na putovanju zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih programom, kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti. Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta ili tržnih centara, prodavnica, restorana… ne rade.
 • Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu).
 • Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta.
 • Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi.
 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Medjunarodno putno zdravstveno osiguranje je obavezno za pojedine destinacije. Savetujemo Vas da isto posedujete za sva vaša putovanja, jer u suprotnom sami snosite odgovornost za eventualne posledice prilikom kontrole države u koju putujete, kao i kontrole u državama kroz koje prolazite.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju i kroz koje prolaze. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU.
 • Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije
 • Dan pred polazak organizator putovanja šalje SMS poruku sa svim detaljima polaska. Ukoliko ne dobijete poruku OBAVEZNO kontaktirajte agenciju radi dobijanja tačnih podataka oko polaska na putovanje.

Online Upit