ПОKЛОНИЧКО ПУТОВАЊE
СА БЛАГОСЛОВОМ АРХИМАНДРИТА ДОСИТЕЈА, ИЗ МАНАСТИРА ГРГЕТЕГ

СВЕТИЊE РУСИЈЕ И УКРАЈИНЕ
СОЛОВЕЦКА ОСТРВА И ВАЛААМ

25. јул – 9. август 2019. године
АУТОБУСОМ – 16 ДАНА – 13 НОЋЕЊА

Свака стопа Свете Руске земље натопљена је крвљу Христових страдалника. Непријатељи Христови су мислили да ће убијањем Његових следбеника уништити Цркву. Али, као што каже духовна песма: Сметнули су с вида, да се Црква крвљу не руши, већ зида. Два милиона убијених хришћана на Соловјецким острвима, које поред осталих Руских светиња планирамо да посетимо на овом поклоничком путовању, је посејано семе из кога и данас ничу нови милиони оних који опет и опет свим бићем својим верују у Господа Христа. Њихове свете мошти посејане свуда око Соловјецког манастира, по свим острвима, зраче Небеском благодаћу која у свој мир и миомир призива безбројне поклонике. Свака стопа те мученичке земље је освештана крвљу само Богу знаних страдалника и ходање по њој са свештеним страхом освећује све оне који долазе да се поклоне тој безбројној војсци светаца Христових. Заиста је велики благослов Божији посетити то свето место, где заједно почивају сви Свети Оци Соловјецког манастира који су се ту подвизавали и новомученици Руски који су пострадали због верности Христу и Божијој правди за време бољшевичког терора и прогона вере Хришћанске.
А и све друге Руске светиње и манастири које ћемо посетити су директна веза са Богом и Небеском Црквом и у свакој од њих је могуће задобити благодатни благослов који нам даје снагу да земаљску борбу против греха, смрти и ђавола лакше издржимо.
Стога пођимо на ово свето ходочашће да осетимо миомир Христов који почива на великим светињама Руске Цркве.ПРОГРАМ ПУТОВАЊА:

 1. дан: 25. јул 2019, четвртак: Полазак из Београда код Арене у 15ч (тачно време ће бити познато 2 дана пред пут) и Новог Сада у 16ч код Локомотиве за Украјину преко Мађарске, молебан за пут. Успутне паузе ради одмора. Ноћна вожња.

  2. дан: 26. јул 2019, петак: Поподневни долазак у Почајевску лавру. Обилазак лавре. Ова светиња је чувена као место нарочите благонаклоности Пресвете Богородице, коју је показивала кроз чудесна јављања, остављања трага свог стопала на камену из кога ће потећи вода, затим кроз своју чудотворну икону названу Почајевска те кроз небројена исцељења која се дешавају до данашњег дана. Ова света икона се налази високо на иконостасу, али се ради целивања спушта сваког јутра. Код пештерне цркве се налазе мошти двојице подвижника и игумана Почајевске лавре. То су преподобни Јов и Амфилохије. Поред поклоњења њиховим моштима, могуће је и ући у тесну пештеру у којој се свети Јов подвизавао. Вечерња служба. Смештај у манастирском конаку. У комплексу лавре се налазе добро опремљене манастирске продавнице и трпезарија. Ноћење.

  3. дан: 27. јул 2019, субота: Рана Литургија и поклоњење свим наведеним светињама. Полазак за Кијев, мајку градова руских. Долазак у Кијев и смештај у конаку Голосејевског манастира. Ноћење.

  4. дан: 28. јул 2019, недеља: Литургија у Кијево-Печерској лаври. Обилазак горњег дела лавре, где је прелепа Успењска црква, трапезна црква и звоник. Обилазак чувених кијевских пештера, ближњих и даљњих, у којима се налази 125 кивота са моштима богоугодника. У њима се налазе и гробови преподобних Антонија и Теодосија, оснивача лавре. Ова светиња представља нарочити удео Пресвете Богородице на земљи, затим центар руске духовности и матично место руског монаштва. Није претерано рећи да према броју подвижника чије се нетрулежне мошти чувају у пештерама представља јединствено место у свету. У комплексу лавре се налази неколико добро опремљених црквених продавница и трпезарија. Посета недалеком Ваведењском манастиру, где се налази чудотворна икона Пресвете Богородице ,,Погледај на смирење“ и мошти двеју подвижница, преподобне Димитре, оснивачица манастира, и преподобне Олимпијаде. Повратак у Голосејевску пустињу. Поклоњење моштима преподобног Алексија и Алипије. Преко старца Алексија, митрополита Филарета и других стараца, Голосејевски манастир је постао један од центара стараштва, попут Оптине пустиње. Многобројни народ долази и доноси цвеће и своје жеље блаженој матушки Алипији, монахињи која се подвизавала као јуродива. Ноћење у манастирском конаку.

  5. дан, 29. јул 2019, понедељак: Полазак за Москву. Прво место које се обилази по уласку у пространу земљу Русију јесте престоница руске државе град Москва. Обилазак Црвеног Трга. Улазак у цркву св. Василија блаженог, где се налазе његове мошти, факултативан је. Иначе, ова црква је добро познати симбол Москве. Саградио ју је цар Иван Грозни. Смештај и одмор. Ноћење.

  6. дан, 30. јул 2019, уторак: Литургија у Покровском манастиру у Москви. Поклоњење моштима св. Матроне Московске, старице која је, телесно непокретна и слепа а духовно бодра, помагала многима који су јој долази по помоћ. Обичај је Московљана да се пред њене мошти доноси цвеће које је она волела. Посета чувеном храму Христа Спаса који је симбол јединства руског народа. У овом велепном храму се налазе мошти светог Филарета митрополита московског. Полазак за Дивејево, четврти удео Мајке Божје на земљи. Успутна посета манастиру преподобних Петра и Февроније. Поклоњење њиховим моштима. Они су заштитници брачне љубави, али и помоћници оних они који желе да ступе у брак. Долазак у прекрасно Дивејево на извор баћушке Серафима. Погружавање у веома хладној али благодатној води. Смештај у манастирском конаку. Молитвени ход канавком који је благословен невидљивим присуством Мајке Божје. Ноћење.

  7. дан, 31. јул 2019, среда: Литургија. Поклоњење свим светињама. У Тројицком храму се налазе мошти преподобног Серафима Саровског, једног од најпоштованијих светих данас, и икона Царице небеске ,,Умиљење“. Такође, у Казањском храму и крипти се чувају мошти преподобних жена дивејевских: Александре, Марте, Јелене, Пелагије, Параскеве, Марије и Матроне. Полазак за Кирило-Белојезерски манастир. Успутна посета градовима златног прстена Русије. То су: Суздаљ, Ростов и Јарослав. Обилазак Кремља, где се налазе мошти светитеља суздаљских Јована и Арсенија и других културно-историјских знаменитости града Суздаља, као и тамошњих светиња. У Спасо-Јефимијевом манастиру се налазе мошти преподобног Јефимија, у Покровском – преподобне Софије, у Ризоположенском – преподобне Ефросиније, а у Казањском храму – светитеља Теодора. Овим светим женама се упућују молитве за децу и разрешавање неплодоности родитеља. Ростов је један од најстаријих градова у Русији. Посета Спасо-Јаковљевом манастиру, у коме се налазе мошти светитеља Јакова и преподобног Авраамија, али и мошти светитеља Димитрија Ростовског, писца житија светих на руском. У прелепом Јарославу са мноштвом храмова у типичном јарославском стилу на обали Толге налази се Толгски манастир. У комплексу манастира се налази језеро. Ту је место јављања Пресвете Богородице и њена чудотворна икона Толгска. Овде су и мошти великог духовника и подвижника светитеља Игњатија Брјанчанинова. Ноћење у манастирском конаку.

  8. дан, 1. август 2019, четвртак: Долазак у Кирило-Белојезерски манастир. Обилазак манастира. Поклоњење моштима преподобног Кирила Белојезерског и других (преподобни Јаков Кириловски). Из овог манастира су изашли многи подвижници који су оснивали своје манастире, као што је Нил Сорски. Наставак пута према северним крајевима Русије. Путовање до Кема. Ноћењe.

  9. дан, 2. август 2019, петак: Путовање бродом до Соловецких острва. Oвај архипелаг се налази у Оњешком заливу Белог мора. Обилазак манастира. Поклоњење моштима преподобних Зосиме, Саватија и Германа, који су основали Соловецки манастир у 15. веку. Њихове мошти су у новије време донете из Санкт-Петербурга. Током 20. века манастир је претрпео страшна разарања и био је логор, познати гулаг у коме је страдало око 2 милиона људи, од тога на стотине свештенослужитеља. Тако је ово хладно острво добило многе новомученике. У манастиру се налазе мошти једног од новомученика, светитеља Петра Вороњешког. Ноћење у манастирском конаку.

  10. дан, 3. август 2019, субота: Факултативни полазак бродом на острво Анзер (20 еур). На овом забаченом острву се налазе скитови Соловецког манастира. Обилазак скита Свете Тројице и Голготског. У суровима условима севера Русије су се у 17. веку подвизавали преподобни Елеазар и Исус Анзерски. Ноћење у манастирском конаку.

  11. дан, 4. август 2019, недеља: Повратак бродом на Кем. Полазак за Александро-Свирски манастир. Долазак у манастир и смештај у манастирском конаку. Ноћење.

  12. дан, 5. август 2019, понедељак: Литургија. Поклоњење моштима преподобног Александра Свирског и месту где се Света Тројица у виду три анђела јавила светоме. Његове мошти су једне од најочуванијих у православљу и над њима су рађена медицинска испитивања која нису имала објашњење. Наставак пута према Санкт-Петербургу. Долазак. Смештај и ноћење.

  13. дан, 6. август 2019, уторак: Александро-Невска лавра, св. Јован Кронштатски, Ксенија, Казањски, Исакијевски, Долазак у Петроград, град посвећен св. Апостолу Петру, саграђен од стране руског императора Петра Великог. Смештај. Александро-Невска Лавра са моштима св. Александра Невског и гробовима знаменитих људи, манастир св. Јована Кронштатског са његовим моштима, Смоленско гробље са моштима св. Ксеније Петроградске и монументални историјски Исаакијевски сабор јесу светиње планиране за овај дан. Обилазак Казанског сабора, где се налази једна од чудотворних икона Мајке Божије Казанске, мошти св. Апостола Андреја и друге светиње. Обилазак других знаменитости древне руске престонице је факултативан. То су, пре свега, познати музеј Ермитаж и велелепни Храм Спаса на крви, као и пловљење Невом. Могуће је и индивидуално вечерње шетање градом, тим пре што је то време ,,белих ноћи”. Ноћење.

  14. дан, 7. август 2019, среда: Полазак за острво Валаам. Пловидба до острва по језеру Ладога. Eкскурзија по Валаамском манастиру. У самом манастиру поклоњење моштима оснивача манастира, преподобних Сергија и Германа и преподобног Антипе Новог Валаамског, као и икони Мајке Божје ,,Валаамске”. Посета Скиту Св. Николе, вечерњим сатима повратак са Валаама и наставак пута према Псковско-Печерском манастиру. Ноћња вожња.

  15. дан, 8. август 2019, четвртак: Долазак у Псковско-Печерски манастир, једини који у безбожно комунистичко време није затворен на простору тадашње Русије. Литургија. Анегдоте из бестселера ,,Несвети а свети“ потичу из овог манастира. Обилазак манастира. Поклоњење чудотворној икони Успења Пресвете Богородице, моштима преподобномученика Корнилија, преподобне Васе и старца Симеона. Пролазак кроз пештере. Одлазак на гроб старца Јована Крестјанкина. Полазак за Србију преко Литоније, Литваније и Пољске. Смештај и ноћење у Варшави (или у неком од оближњих места).

  16. дан, 9. август 2019, петак: Наставак пута преко Мађарске. Вечерњи долазак у Нови Сад и Београд. Крај програма.

ЦЕНА ПУТОВАЊА: 630
Контакт за тумачење програма путовања 064/4690-634 Стојан
Путовање прати свештенство и монаштво.
ПУТОВАЊЕ ЈЕ ПОКЛОНИЧКОГ КАРАКТЕРА
(за време поклоничког и молитвеног путовања у аутобусу ће се читати разне молитве и душекорисне књиге и пуштати филмови духовног садржаја)


ЦЕНА АРАНЖМАНА ОБУХВАТА:

 • Превоз туристичким аутобусом, А/Ц, аудио/видео,

 • 13 ноћења у манастирским конацима,

 • услуге водича,

 • трошкове и организацију пута

 • међународно путно осигурање (Миленијум осигурање, осигурана сума 30.000 еура),


ЦЕНА АРАНЖМАНА НЕ ОБУХВАТА:

 • индивидуалне трошкове,

 • брод за острво Анзер (факулатативно 20 еур),

 • храну.

ОПИС СМЕШТАЈА:
Украјина:
Кијево – конак манастира Голосејевска пустиња (2 ноћења) – 1 /4, 1/6 и 1/8 собе на бази ноћења.
Почајев – конак манастира Почајев (1 ноћење) — 1/4 ,1/6 и 1/8 собе на бази ноћења

.Русија:
Москва1/4, 1/6 и 1/8 собе (1 ноћење) – смештај ће бити накнадно дефинисан
Дивијево – конак манастира Дивијево или неких од оближњих манастира (1 ноћење) — ¼, 1/6 и 1/8 собе на бази ноћења.
Јарослав – конак манастира Толга (1 ноћење) – ¼ и 1/6 , 1/8 собе на бази ноћења.
Кем – (1 ноћење) – вишекреветне собе – смештај ће бити накнадно дефинисан.
Соловецка острва – конак манастира (2 ноћења) – 1/4 , 1/6 и 1/8 собе на бази ноћења.
Санкт Петербург1/4, 1/6 и 1/8 собе (2 ноћења) – смештај ће бити накнадно дефинисан.
Александар Свирски – конак манастира (1 ноћење) – ¼ и 1/6 собе на бази ноћења.

.

Пољска:
Варшава — Хотел или хостел (1 ноћење) – ½ и ¼ и 1/8 собе, – смештај ће бити накнадно дефинисан.

Напомена:
Манастирски конаци нису категоризовани смештај и квалитет се разликује од манастира до манастира али је свакако смештај надсве пристојан. Собе су 1/3, 1/4 , 1/6 и 1/8 структуре. У већини случајева собе имају сопствено купатило или на две собе једно купатило.
У већини манастира постоји манастирска трпезарија где се може повољно обедовати (цена у просеку 2-4 €)

У скоро свим местима у којима је предвиђено ноћење постоји могућност резервације хотелског смештаја у 1/1 и 1/2 соба уз доплату. Резервација се ради искључиво на упит.

НАЧИН ПЛАЋАЊА:
Аванс у износу од 30% (у динарској противвредности) приликом резервације, а остатак 10 дана пред пут, готовински или преко рачуна;

Плаћање на рате: аванс у износу од 30% (у динарској противвредности) приликом резервације, додатних 20% до поласка а остатак чековима или административном забраном. Последња рата до 15.09.2019;

Аванс у износу од 50% остатак кредитним картицама банке Интесе на 3 рате.

Плаћање се врши у динарској противвредности по продајном курсу УниЦредит банке на дан уплате.

Путници се приликом резервације опредељују за начин плаћања. Једном започет начин плаћања се не може мењати.

Ценовник је рађен на бази минимум 45 путника: Ценовник број 3 од 12.06.2019.
У случају недовољног броја путника рок за отказ путовања је 5 дана пре почетка путовања.
Молимо путнике да 48 сати пред пут позову агенцију ради потврде места и времена поласка.
Агенција задржава право да реализује превоз уз корекцију цене или у сарадњи са другом агенцијом. Агенција задржава право корекције цена у случају промена на девизном тржишту.
Агенција не сноси одговорност за евентуалне другачије усмене информације о програму путовања.
Организатор задражава право промене редоследа појединих садржаја у програму.
Молимо Вас да се пре закључења уговора о путованју упознате са програмом путовања и Општим условима путовања агенције Сталис тоурс, као и Општим условима међународно путног осигурања – Миленијум осигурање а.д.о.

Посебне напомене су саставни део програма путовања:
Oрганизатор путовања: СТАЛИС ТОУРС ДОО, лиценца ОТП 02/2013, од 29.01.2013.
Организатор поседује прописану полису за осигурање гаранције путовања број 30000005059 Миленијум осигурање АДО Београд.

Уз овај програм важе Општи услови путовања агенције Сталис тоурс, Нови Сад.

ПОСЕБНЕ НАПОМЕНЕ:

Молимо све путнике да се пријстојно обуку и припремљено крену на пут. Жене обавезно морају имати мараме и сукње.

ПРИЛИКОМ ПРИЈАВЕ ЗА ПУТОВАЊЕ ДОСТАВИТИ КОПИЈУ ПАСОША И КОНТАКТ ТЕЛЕФОН.

Уплату резервације након потписивања Уговора о путовању, можете извршити на рачун 160-481551-44, Прималац: Сталис Тоурс доо, Нови Сад, Павла Папа 27, Сврха уплате: Поклоничко путовање, или лично у агенцији Павла Папа 27, Нови Сад.

Редослед седења у аутобусу се одређује компујутерски и није могуће тражити одређена седишта седења.

Заустављање ради успутних одмора предвиђено је на сваких 3,5 до 4 сата вожње на успутним стајалиштима, а у зависности од расположивости капацитета стајалишта и услова на путу.

Моле се путници да воде рачуна о својим путним исправама, новцу и стварима у току трајања аранжмана. Остављање вредних ствари у аутобусу и у собама није препоручљиво, јер ни превозник нити манастирски конак/ хотел/ хостел не одговарају за исте! У случају обијања аутобуса, путник може затражити надокнаду штете само за своје осигуране ствари код овлашћених осигуравајућих кућа. Организатор путовања не може одговарати, нити се организатору путовања пишу приговори, у случају ових непредвиђених околности.

Напомињемо да је путовање групно, и томе је све подређено. Према томе потребно је јасно сагледавање ситуације да температура у возилу не може се индивидуално за свако седиште подешавати, и имајте у виду да оно што је за некога топло, за другог је хладно и сл. Дакле, за групно путовање потребно је пуно разумевање међу путницима и осећај колективизма.

Простор за пртљаг у аутобусу је ограничен и предвиђена количина пртљага по путнику је 1 кофер и 1 комад ручног пртљага.

Упозоравају се путници да због поштовања сатница предвиђених програмом путовања, не постоји могућност задржавања аутобуса на граничном прелазу ради регулисања повраћаја средстава по основу “тах фрее”, па Вас молимо да то имате у виду.

Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (нпр. гужва на границама, гужва у саобраћају, затварање неког од локалитета предвиђеног за обилазак…).

Организатор путовања и излета на путовању задржава право измене термина и услова извођења факултативних излета предвиђених програмом, као и редоследа разгледања услед објективних околности. Молимо да узмете у обзир да постоји могућност да услед државних или верских празника на одређеној дестинацији неки од локалитета или тржних центара, продавница, ресторана… не раде.

Дужина трајања слободног времена за индивидуалне активности током програма путовања зависи од објективних околности (нпр. дужине трајања обилазака, термина полазака, времена доласка и даљег распореда у аранжману).

Организатор путовања не може да утиче на размештај по собама, јер то искључиво зависи од рецепције смештајног објекта.

Сва времена у програмима путовања су дата по локалном времену земље у којој се борави.

Потписник уговора о путовању или представници групе путника обавезни су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, као и Општим условима путовања организатора путовања.

Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.

Међународно путно здравствено осигурање је обавезно за поједине дестинације. Саветујемо Вас да исто поседујете за сва ваша путовања, јер у супротном сами сносите одговорност за евентуалне последице приликом контроле државе у коју путујете, као и контроле у државама кроз које пролазите.

Организатор путовања није овлашћен и не цени ваљаност путних и других исправа. Путници који нису држављани Србије у обавези су да се сами упознају са визним режимом земље у коју путују. Препоручује се путницима да се о условима уласка у земље ЕУ (потребна новчана средства за боравак, здравствено осигурање, потврде о смештају…) информишу на сајту Делегације ЕУ у Србији њњњ.еуропа.рс или у амбасади или конзулату земље у коју путују и кроз које пролазе. Агенција не сноси одговорност у случају да пограничне власти онемогуће путнику улаз на територију ЕУ.

За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је само писани програм путовања истакнут у просторијама агенције

Дан пред полазак организатор путовања шаље СМС поруку са свим детаљима поласка. Уколико не добијете поруку ОБАВЕЗНО контактирајте агенцију ради добијања тачних података око поласка на путовање.

Online Upit