ПОKЛОНИЧКО ПУТОВАЊE
СА БЛАГОСЛОВОМ АРХИМАНДРИТА ДОСИТЕЈА, ИЗ МАНАСТИРА ГРГЕТЕГ

СВЕТИЊE УКРАЈИНЕ И ЈАШИ

ЈАШИ, БАНЧЕНИ, КИЈЕВ, ХАРКОВ, ИЗЈУМ, СВЕТОГРСКА ЛАВРА, ПОЧАЈЕВ…

29. март – 6. април 2019. године
АУТОБУСОМ – 9 ДАНА – 5 НОЋЕЊА


1.
дан – 29. март, петак: полазак из Београда код Арене у 06.00 часова, путовање преко Новог Сада према Румунији са краћим паузама ради одмора. Ноћна вожња.

2. дан – 30. март, субота: рани долазак у град Јаши, стару престоницу Молдавије и Румуније. Обилазак саборног храма св. тројице јерараха у коме се налазе мошти преподобне Параскеве. Ове мошти су у време деспотовине почивале у цркви у Београдској тврђави, а данас представљају главну светињу Румунске Цркве. Предвиђено је читање акатиста пред моштима преподобне и, према личним потребама, читање молитве за здравље. У храму се налази и чудотворна икона Пресвете Богородице. У оближњем старом храму се налази прст св. Василија Великог. Наставак пута према Украјини. Прво одредиште у Украјини је манастир Банчени. Они који су гледали филм Тврђава знају да долазе на место где је сиротиште за болесну децу. Свештеник Михаило, оснивач манастира, данас је архиепископ Лонгин. Смештај. Екскурзија по манастиру. Обилазак прелепе Тројицке цркве, једне од најлепших на простору Руске Цркве. Вечерње и вечера. Ноћење у манастирском конаку.

3. дан – 31. март, недеља: У крстопоклону недељу Литургија у Банченском манастиру. Полазак ка Кијеву, мајци градова руских. Долазак у Кијево-Печерску лавру. Обилазак горњег дела лавре, где је прелепа Успењска црква, трапезна црква и звоник. Посета недалеком Ваведењском манастиру, где се налази чудотворна икона Пресвете Богородице ,,Погледај на смирење“ и мошти двеју подвижница, преподобне Димитре, оснивачица манастира, и преподобне Олимпијаде. Посета Китајевској пустињи у којој се налазе мошти двоје чудесних подвижника. Реч је о Доситеји, која се подвизавала под именом мушкарца и дала благослов св. Серафиму да оде у Саров, и о Теофилу Христа ради јуродивом, чије житије је послужило као инспирација за снимање филма Острво. Долазк у Голосејевску пустињу. Поклоњење моштима преподобног Алексија и Алипије. Преко старца Алексија, митрополита Филарета и других стараца, Голосејевски манастир је постао један од центара стараштва, попут Оптине пустиње. Многобројни народ долази и доноси цвеће и своје жеље блаженој матушки Алипији, монахињи која се подвизавала као јуродива. Ноћење у манастирској гостионици.

4. дан – 1. април, понедељак: Рани полазак за Светогорску лавру. Предвиђене су три успутне посете. У саборном храму у Харкову се налазе мошти св. Атанасија патријарха цариградског које су у карактеристичном седећем положају, као и мошти св. Мелетија и Александра Харковских. У Вазнесењском храму у Изјуму се може целивати чудотворна икона Пресвете Богородице Пешчанске као и низ мироточивих икона. Одлазак на свети Богородичин извор и погружавање по жељи. Посета скиту св. Јована Шангајског, Париског и Сан-Франциског, који је изграђен на месту његове родне куће у селу Адамовка. Тамо се може видети омофор и фотеља светитеља. У вечерњим часовима долазак у Светогорску лавру. Настанак манастира се везује за далеки 10. век, када овде долазе монаси из Византије. Смештај у гостионици и ноћење.

5. дан – 2. април, уторак: После јутрења и ручка планирана је екскурзија по лаври. У Успењском храму лавре се налази чудотворна икона Пресвете Богородице Светогорске и мошти преподобних отаца светогорских, међу којима је најпознатији Јован Затворник. Пролазак кроз пештере, обилазак келије Јована Затворника и пећинске цркве св. Алексија, св. Јована Крститеља и цркве св. Николаја Мирликијског на врху стена. Обилазак скита свих светих. У поподневним часовима полазак за Кијев. Ноћна вожња.

6. дан – 3. април, среда: Долазак у Кијев у раним јутарњим часовима и одлазак на Литургију преосвећених Дарова у лаври. Обилажење чувених кијевских пештера, ближњих и даљњих, у којима се налази 125 кивота са моштима богоугодника. У њима се налазе и гробови преподобних Антонија и Теодосија, оснивача лавре. Ова светиња представља нарочити удео Пресвете Богородице на земљи, затим центар руске духовности и матично место руског монаштва. Није претерано рећи да према броју подвижника чије се нетрулежне мошти чувају у пештерама представља јединствено место у свету. У комплексу лавре се налази неколико добро опремљених црквених продавница и трпезарија. Посета Покровском манастиру, где се налазе мошти двеју подвижница, Анастасије Романове и Софије. У зависности од временских прилика, могућа је посета Јонинском и Зверинецком манастиру у Кијеву. Ноћење у Голосејевској пустињи у манастирској гостионици.

7. дан – 4. април, четвртак: Рани полазак за Почајев. Долазак у лавру, смештај. Ова светиња је чувена као место нарочите благонаклоности Пресвете Богородице, коју је показивала кроз чудесна јављања, остављања трага свог стопала на камену из кога ће потећи вода, затим кроз своју чудотворну икону названу Почајевска те кроз небројена исцељења која се дешавају до данашњег дана. Ова света икона се налази високо на иконостасу, али се ради целивања спушта сваког јутра. Могуће је поклонити се месту јављања Пресвете Богородице и попити свету воду. Код пештерне цркве се налазе мошти двојице подвижника и игумана Почајевске лавре. То су преподобни Јов и Амфилохије. Поред поклоњења њиховим моштима, могуће је и ући у тесну пештеру у којој се свети Јов подвизавао. Овде, такође, постоје добро опремљене и повољне манастирске продавнице и трпезарија. Ноћење у манастирском конаку.

8. дан – 5. април, петак: После Литургије пређеосвећених Дарова планирана је екскурзија по лаври и поклоњење поменутим светињама. Након тога, око поднева, следи полазак за Србију. Повратак прате успутне паузе ради одмора. Ноћна вожња

9. дан – 6. април, субота: Долазак у Нови Сад и Београд у јутарњим часовима. Крај програма.

ЦЕНА ПУТОВАЊА: 270 €

Контакт за тумачење програма путовања 064/4690-634 Стојан

Путовање прати свештенство и монаштво и монахиња Јелисавета из Кијева.

ПУТОВАЊЕ ЈЕ ПОКЛОНИЧКОГ КАРАКТЕРА,
(за време поклоничког и молитвеног путовања у аутобусу ће се читати разне молитве и душекорисне књиге и пуштати филмови духовног садржаја)

ЦЕНА АРАНЖМАНА ОБУХВАТА:
– Превоз туристичким аутобусом, А/Ц, аудио/видео,
– 5 ноћења у манастирским конацима,
– међународно путно осигурање (Миленијум осигурање, осигурана сума 30.000 еур),
– услуге водича,
– трошкове и организацију пута,

ЦЕНА АРАНЖМАНА НЕ ОБУХВАТА:
– индивидуалне трошкове,
– храну.

ОПИС СМЕШТАЈА:
Банчени – конак манастира Банчени (1 ноћење) –1/4 и 1/6 собе на бази ноћења.
Кијево – конак манастира Голосејевска пустиња (2 ноћења) – 1/4 и 1/6 собе на бази ноћења.
Почајев – конак манастира Почајев (1 ноћење) – 1/4 и 1/6 собе на бази ноћења .
Светогорска лавра – конак манастира Светогорске лавре (1 ноћење) – 1/4 и 1/6 собе на бази ноћења .

Напомена:
Манастирски конаци нису категоризовани смештај и квалитет се разликује од манастира до манастира али је свакако смештај надсве пристојан. Собе су 1/3, 1/4 и 1/6 структуре. У већини случајева собе имају сопствено купатило или на две собе једно купатило.

У већини манастира постоји манастирска трпезарија где се може повољно обедовати (цена у просеку 2-4 €)

У скоро свим местима у којима је предвиђено ноћење постоји могућност резервације хотелског смештаја у 1/1 и 1/2 соба уз доплату. Резервација се ради искључиво на упит.

НАЧИН ПЛАЋАЊА:
Аванс у износу од 30% (у динарској противвредности) приликом резервације, а остатак 10 дана пред пут, готовински или преко рачуна;

Плаћање на рате: аванс у износу од 30% (у динарској противвредности) приликом резервације, 20% до поласка а остатак чековима или административном забраном. Последња рата до 15.06.2019;

Аванс у износу од 50% остатак кредитним картицама банке Интесе на 3 рате.

Плаћање се врши у динарској противвредности по продајном курсу УниЦредит банке на дан уплате.

Путници се приликом резервације опредељују за начин плаћања. Једном започет начин плаћања се не може мењати.

Ценовник је рађен на бази минимум 45 путника. Ценовник број 1 од 27.11.2018.

Организатор путовања Сталис Тоурс д.о.о. Нови Сад, Павла Папа 27.

Лиценца ОТП 02/2013 издао АПР регистар туризма 29.01.2013

Агенција задржава право отказа путовања у случају недовољног броја пријављених путника, најкасније 5 дана пре путовања.

УЗ ОВАЈ ПРОГРАМ ВАЖЕ ОПШТИ УСЛОВИ ПУТОВАЊА ТА СТАЛИС ТОУРС.

СТАЛИС ТОУРС ДОО, Пап Павла 27, Нови Сад

021/421-257, 063/506-823 е-маил: stalistours@gmail.com ,www.stalis.co.rs

ПОСЕБНЕ НАПОМЕНЕ:

 • Молимо све путнике да се пријстојно обуку и припремљено крену на пут. Жене обавезно морају имати мараме и сукње.
 • ПРИЛИКОМ ПРИЈАВЕ ЗА ПУТОВАЊЕ ДОСТАВИТИ КОПИЈУ ПАСОША И КОНТАКТ ТЕЛЕФОН.
 • Уплату резервације након потписивања Уговора о путовању, можете извршити на рачун 160-481551-44, Прималац: Сталис Тоурс доо, Нови Сад, Павла Папа 27, Сврха уплате: Поклоничко путовање, или лично у агенцији Павла Папа 27, Нови Сад.
 • Редослед седења у аутобусу се одређује компујутерски и није могуће тражити одређена седишта седења.
 • Заустављање ради успутних одмора предвиђено је на сваких 3,5 до 4 сата вожње на успутним стајалиштима, а у зависности од расположивости капацитета стајалишта и услова на путу.
 • Моле се путници да воде рачуна о својим путним исправама, новцу и стварима у току трајања аранжмана. Остављање вредних ствари у аутобусу и у хотелским собама није препоручљиво, јер ни превозник нити хотел не одговарају за исте! У случају обијања аутобуса, путник може затражити надокнаду штете само за своје осигуране ствари код овлашћених осигуравајућих кућа. Организатор путовања не може одговарати, нити се организатору путовања пишу приговори, у случају ових непредвиђених околности.
 • Напомињемо да је путовање групно, и томе је све подређено. Према томе потребно је јасно сагледавање ситуације да температура у возилу не може се индивидуално за свако седиште подешавати, и имајте у виду да оно што је за некога топло, за другог је хладно и сл. Дакле, за групно путовање потребно је пуно разумевање међу путницима и осећај колективизма.
 • Простор за пртљаг у аутобусу је ограничен и предвиђена количина пртљага по путнику је 1 кофер и 1 комад ручног пртљага.
 • Упозоравају се путници да због поштовања сатница предвиђених програмом путовања, не постоји могућност задржавања аутобуса на граничном прелазу ради регулисања повраћаја средстава по основу “таџ фрее”, па Вас молимо да то имате у виду.
 • Организатор путовања задржава право промене програма путовања услед непредвиђених објективних околности (нпр. гужва на границама, гужва у саобраћају, затварање неког од локалитета предвиђеног за обилазак…).
 • Организатор путовања и излета на путовању задржава право измене термина и услова извођења факултативних излета предвиђених програмом, као и редоследа разгледања услед објективних околности. Молимо да узмете у обзир да постоји могућност да услед државних или верских празника на одређеној дестинацији неки од локалитета или тржних центара, продавница, ресторана… не раде.
 • Дужина трајања слободног времена за индивидуалне активности током програма путовања зависи од објективних околности (нпр. дужине трајања обилазака, термина полазака, времена доласка и даљег распореда у аранжману).
 • Организатор путовања не може да утиче на размештај по собама, јер то искључиво зависи од рецепције смештајног објекта.
 • Сва времена у програмима путовања су дата по локалном времену земље у којој се борави.
 • Потписник уговора о путовању или представници групе путника обавезни су да све путнике упознају са уговореним програмом путовања, условима плаћања и осигурања, као и Општим условима путовања организатора путовања.
 • Малолетни путници приликом путовања морају имати оверену сагласност родитеља.
 • Међународно путно здравствено осигурање је обавезно за поједине дестинације. Саветујемо Вас да исто поседујете за сва ваша путовања, јер у супротном сами сносите одговорност за евентуалне последице приликом контроле државе у коју путујете, као и контроле у државама кроз које пролазите.
 • Организатор путовања није овлашћен и не цени ваљаност путних и других исправа. Путници који нису држављани Србије у обавези су да се сами упознају са визним режимом земље у коју путују. Препоручује се путницима да се о условима уласка у земље ЕУ (потребна новчана средства за боравак, здравствено осигурање, потврде о смештају…) информишу на сајту Делегације ЕУ у Србији њњњ.еуропа.рс или у амбасади или конзулату земље у коју путују и кроз које пролазе. Агенција не сноси одговорност у случају да пограничне власти онемогуће путнику улаз на територију ЕУ.
 • За све информације дате усменим, телефонским или електронским путем агенција не сноси одговорност. Валидан је само писани програм путовања истакнут у просторијама агенције
 • Дан пред полазак организатор путовања шаље СМС поруку са свим детаљима поласка. Уколико не добијете поруку ОБАВЕЗНО контактирајте агенцију ради добијања тачних података око поласка на путовање.
 • Контакт за ближе информације о детаљима путовања: 064/46-90-634

Online Upit